Президентът Румен Радев и министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Ал-Сафади се срещнаха и разговаряха днес на "Дондуков" 2, в рамките на официалната визита на йорданския дипломат в България. Двамата изразиха общата позиция, че България и Йордания имат отлично партньорство и ще задълбочат двустранното си сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с радикализацията и тероризма.

България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия Изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз, посочи президентът Румен Радев. Държавният глава подчерта ефективността на инициативата на йорданския крал Абдула II бин ал-Хусейн, т.нар. Процес Акаба, за противодействие на тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията, която е особено важна за региона на Балканите.

Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия Изток няма нито един българин, подчерта на срещата външният министър на Йордания и отбеляза ролята на толерантното българско общество в това отношение. България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример, посочи от своя страна президентът Румен Радев.

Йордания е важен партньор на България, увери Борисов
Обновена

Йордания е важен партньор на България, увери Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с външния министър на Йордания

Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави, също беше сред акцентите на срещата. Като особено перспективни области бяха откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът.

Президентът Румен Радев отбеляза и доброто сътрудничеството в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България за развитието на двустранните отношения.

По време на срещата държавният глава потвърди поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време.

Припомняме, че по - рано днес йорданският първи дипломат се срещна с премиера Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.