Горд съм като българин, че наши съграждани, излезли от тъмното турско робство, са се сетили, че трябва да изработят Търновската конституция. Търновската конституция е гордост за България.
Това заяви пред БНР проф. Александър Джеров - един от авторите на съвременната Конституция на България, приета от 7-ото Велико народно събрание през лятото на 1991-ва година.

140 години Търновска конституция

140 години Търновска конституция

България отбелязва ключово събитие

Проф. Джеров е категоричен, че нито една човешка творба не е идеална, винаги има грешки и пропуски. Според него настоящия основен закон на България е много добър.

Според него Търновската конституция е писана за монархия, а не за република. За това Търновската конституция не може да влезе в действие. Проф. Джеров призна, че по време на 7-ото Велико народно събрание е имало противоборството на току-що падналия режим. В парламента и извън него имахме много спорове за новата конституция, отбеляза конституционалистът.

Свободата е базовото достойнство в Търновската конституция

Свободата е базовото достойнство в Търновската конституция

Според Екатерина Михайлова трябва да пазим материалното и духовното си наследство

"Гледайки от сегашния момент, не можеше да бъде другояче. Противопоставянето бе много голямо. Слава Богу, че комунистите се усетиха, че трябва да имаме нещо ново, което да замести предишната конституция. Беше трудно всички да се съчетаем в една посока на демокрацията и да не възстановим абсолютно нищо от миналото, което би било пагубно за страната", допълни проф. Александър Джеров.