Поведението на РСМ не е прецедент. Това коментира пред БиТиВи проф. Кирил Топалов за недопускането на петима българи на територията на югозападната ни съседка.

Това да не допуснеш европейски депутат е абсолютно недопустимо, категоричен бе той. Щях да се изненадам, ако ги бяха пуснали братски, коментира още проф. Топалов. Те с всички действия показват, че са враждебни към България , смята той.Проф.

Топалов сравни тези действия с тоталитарните времена. РСМ продължава да живее в своя югототалитарен комунизъм, по думите му. В ЕП има среди, които не разбират нашия проблем. Той припомни, че България първа признава РСМ като независима държава. България винаги е демонстрирала братски и приятелски и междудържавни отношения, категоричен бе проф. Топалов.

Трудно бихме могли да се разберем с човек, който ни обижда, че сме фашисти и окупатори, според него. Последно съвместната комисия се е събирала преди 20 дни. Трудни са отношенията, изтъкна проф. Топалов. В РСМ обществото е отровено от яростен антибългаризъм, според него.

Припомняме, че на 6 май властите в РСМ отказаха да пуснат евродепутата Андрей Ковачев на територията на страната. Българското МВнР в официална позиция изрази разочарование от действията на РСМ. По-късно МВнР на РСМ обяви, че Ковачев не е отговарял на изискванията за влизане в страната.

ГЕРБ сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в РСМ

ГЕРБ сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в РСМ

Партията осъди действията на властите на РСМ