Жителите на град Угърчин излязоха на протест. Рано сутринта хората се събраха на мирна демонстрация пред сградата на общината и се обявиха срещу набезите и посегателствата в града, които се извършват от цигани.

Повод за протеста стана инцидент от понеделник, когато група от трима цигани нападнаха с брадва и ножове строителни работници в двора на училище. После тримата нападнали и пребили двама възрастни жители, а след това запалили и къща в града.

Заради възникналото напрежение се наложи в града да се засили полицейското присъствие. Двама от нападателите бяха арестувани. Третият се издирва, което наложи жандармерия да стои на изходите от града.

Цигани безчинстват в Угърчин
Обновена

Цигани безчинстват в Угърчин

Трима цигани нападнали строителни работници с ножове и брадва

На протестите местните заявиха, че набезите продължават от години. Стана ясно и че тримата нападатели от понеделник са добре познати на гражданите с агресивните си действия.

Пред Нова протестиращият жител Ради Еков заяви, че през последните няколко години няколко души в града са били убити от цигани. Последният такъв случай бил през месец септември 2017 година. "Безпомощен човек беше убит на улицата от роми", отсече жителят.

Съдят непълнолетни, били и взели стотинки от мъж в Угърчин

Съдят непълнолетни, били и взели стотинки от мъж в Угърчин

Нападнали мъж в къщата му с думите, дай ми 5 лева, дай ми хляб, дай ми ракия, ако не ни дадеш ще ти режем главата

Еков сподели още, че циганите в града са агресивни. "По обяд трима пияни роми решиха да проявят своеволие. Без причина. Тук има и други агресивни роми", допълни още той.

Негов съгражданин пък показа рани от нож. Раните били нанесени от един от циганите, които в понеделник нападнали местните. Инцидентът станал в заведение. Нямало повод за агресията.