През 37-ия ден на антиправителствените протести остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет, както и пред Министерския съвет.

В т. нар. триъгълник на властта протестът тази вечер посрещна с ръкопляскания позицията на президента Румен Радев, че искането за свикване на Велико Народно събрание е нарушение на Конституцията, а дебат е възможен след предсрочни избори, предаде БНР.

Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

И провеждане на честни предсрочни избори

Около 21 часа демонстрантите поеха на шествие към блокирания от палатков лагер Орлов мост.

Оттам обаче част от протестиращите продължиха по "Цариградско шосе" и след това за втора поредна вечер - около 21:45 ч., блокираха кръстовището на бул. "Ситняково" и "Шипченски проход" пред посолството на Румъния.

То остана затворено близо два часа, след като хората от протеста дойдоха и поставиха заграждение със знаци и кофи за боклук, за да не може автомобилите да преминават.

Блокадата предизвика недоволството на шофьорите.

През цялото време на мястото нямаше полиция. Закратко се появи патрулка, но тя беше изгонена от протестиращите, които упрекнаха полицаите, че не са се появили по-рано, за да потушат възникващите конфликти и да контролират трафика.

Стигна се до пререкания между демонстранти и шофьори, които трябваше да предприемат опасни маневри, докато имаше хора на платното, за да се изтеглят. Протестиращи заставаха пред автомобили, които искаха да преминат през кръстовището.

Към 23 ч. то продължаваше да бъде блокирано, но демонстрантите намаляха. След преговори с чакащите шофьори те направиха кордон и пропуснаха да преминат коли и автобуси.

Около 23:30 часа кръстовището бе освободено за движение.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

По-рано пред президентството Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио заяви, че днешното обръщение на премиера е поредният опит протестиращите да бъдат излъгани, а целта на Борисов е да печели време и да се задържи във властта.

"Президентът изрази ясното недоверие и на голяма част от българския народ - че мафиотизиран кабинет, който потъпква законите, не може да е този, който ще прави новия основен закон. И България не може да присъства в XXI в. с основен закон, изготвен от мутрите." - коментира Бибикян.

Протестиращи на площада заявиха, че остават там до оставката на правителството.

По-рано демонстранти, водени от Николай Хаджигенов, блокираха пътя за Калотина, при което се образува 15-километрова опашка от автомобили.

По-късно движението се нормализира.

"Както обещахме многократно - "ще извиваме ръцете на Борисов образно казано, докато ги счупим. Продължаваме да ескалираме, да затваряме все повече и повече, докато затворим цялата страна." - закани се Хаджигенов.

Полицията не допуска блокада на Е-79

Полицията не допуска блокада на Е-79

Протестиращите оковали кола на жандармерията...

Протестите продължават и в други градове на страната.

Във Варна протестиращи блокираха за кратко движението по Аспаруховия мост.

В Бургас участниците в акцията поискаха гаранции за честен вот, електронно гласуване, машинно гласуване и реални избирателни списъци.

Закратко бе блокирано движението по Дунав мост.