"Пред нас е един продължителен процес на изграждане на модерна България, с която да се гордеем и България, в която младите хора да искат да останат. Гледайки назад във времето, човечеството неведнъж е залагало на младите хора и на нови идеи за преодоляване на новите изпитания". Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се включи за трета поредна година в кампанията "Мениджър за един ден".

В кампанията "Мениджър за един ден" се включиха Аделина Кънева, която бе президент за един ден и Димитър Марчев, който зае ролята на вицепрезидент. Кънева е ученичка в МГ "Баба Тонка" в Русе, а Марчев също ученик в Природо-математическа гимназия "Яне Сандански" в Гоце Делчев.

Радев обясни, че за него заедно с вицепрезидента Илияна Йотова е било чест да бъдат част от инициатива "Мениджър за един ден". Освен това Румен Радев истински е радостен, че е посрещнал в президентската институция Аделина Кънева и Димитър Марче не като гости, а като домакини. Двамата успяха да се докоснат до динамиката на президентската институция и един изпълнен ден с разнородни събития - от висините до космоса, до Антарктида и всички вътрешнополитически процеси в страната, посочи Радев.

Радев изтъкна, че като президент и Илияна Йотова като вицепрезидент са получили допълнителен стимул да продължат да се борят, така че младите хора да виждат перспектива и талант да развиват качествата си в България. В днешния свят България е изправена пред изпитания - изпитания, които свързвате в мотивационните си писма много правилни с демографската криза, липсата на финансиране, продължаващата вече трета година политическа нестабилност, която възпрепятства създаването на редовно правителство, открои държавният глава.

България е на първо място в ЕС по млади хора с желание да почнат собствен бизнес

България е на първо място в ЕС по млади хора с желание да почнат собствен бизнес

Според последните данни на Евробарометър

Той пожела на Аделина Кънева и Димитър Марчев да мислят критично, да не отстъпват от мечтите си и да влагат креативната енергия за тяхното постигане. Президентската институция винаги ще стои зад вас и ще ви подкрепя зад всяко едно ваше начинание, обърна се Радев към младежите, които са били президент и вицепрезидент за един ден.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България разчита на младите си хора, но политици превърнали клишето в поредните девалвирани думи. Ако някои ви каже, че младите хора не се интересуват от политика - не им вярвайте, призова тя младежите. Йотова им пожела да имат мечти, да ги изпълняват, да бъдат професионалисти, да обичат родителите си и да поздравят учителите си.

Аделина Кънева, която бе президент за един ден сподели, че младите хора имат какво да покажат. Нейният стремеж за по-добро бъдеще е идеята, която я вдъхновила да остане в България. Младите хора не само търсят промяна, но и са готови да работят активно за нейното осъществяване, каза Кънева. Тя е научила за предизвикателствата, пред които се изправя държавният глава всеки ден. Важно е да се изгради среда, в която младите хора да се развиват успешно, да се чувстват мотивирани и да допринесат за нейния просперитет, допълни Аделина Кънева.

Димитър Марчев, който бе вицепрезидент за един ден по време на кампанията "Мениджър за един ден", заяви, че е изпитал огромна отговорност и голямо вдъхновение. Ролята на президентската институция е пряко свързана с развитието на общество и младите хора на България. Президентът и вицепрезидентът са личности, които олицетворят не само имиджа на България, но те също са и голямо вдъхновение за младите хора да продължават да се стремят да направят промяна в позитивна насока, каза Марчев.

За него ролята като вицепрезидент е била уникална възможност да подобри лидерските си умения, работата в екип и уменията за качествено разбиране на политическите процеси в страната.