Родители готвят план за действие срещу влезлия в сила от 1 юли Закон за социалните услуги, съобщава БНР по информация на председателя на варненското Сдружение "Единение за семейството и децата".

Предстои организационна среща, на която да се очертаят насоките за бъдещите действия на сдружението, провело редица от протести срещу приемането на Националната стратегия за детето.

Председателят на сдружението Даниела Николова обясни, че ще се определят методи, по които да бъдат подпомагани семействата, след като законът според нея дава прекалено много пълномощия и на частни доставчици на социални услуги, и на задължителни социални услуги за намеса в живота на семействата.

Сачева: Законът за социалните услуги вече действа

Сачева: Законът за социалните услуги вече действа

От днес средната пенсия става около 420 лв.

Тя поясни, че става въпрос случаите, при които се извършва неправомерно извеждане на деца от семействата.

По нейни думи в начина на водене на социалните случаи има груби пропуски, които позволяват да се използва това за манипулация на семействата. Николова даде пример със социалните доклади, които се пишат само в един екземпляр и остават при социалните служители, а хората не знаят какво пише вътре.

Протестите ще продължат, защото Законът за закрила на детето трябва да бъде променен, категорична е Николова.

Тя определи приемането на Закона за социалните услуги във вида, в който бе предложен от самото начало, като въпрос на лобизъм. Абсолютно ясно стана, че неправителствените организации са писали този закон, заяви Николова и допълни, че законът защитава лобистки интереси.

Законът за социалните услуги бил приет с аплодисменти

Законът за социалните услуги бил приет с аплодисменти

Хасан Адемов напомня, че при гласуването му на първо четене никой не бил против