Националният обществен защитник Диана Ковачев призова просветното министерство да осигури допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности (СОП) в условията на извънредно положение. поиска от просветното министерство омбудсманът Диана Ковачева. Това става ясно от страницата на обмудсмана.

Повод за настояването ѝ са жалби на родители, че домашната карантина се отразява на психичното здраве на децата им и води до регрес в техните знания и умения.

От "Системата ни убива" не искат ново отлагане на Закона за социалните услуги

От "Системата ни убива" не искат ново отлагане на Закона за социалните услуги

Настояват диалогът по темата да се активизира до 30 юни

Родителите предлагат и въвеждане на детски зелени коридори - т.е. децата да могат да посещават паркове и детски площадки в определени часове при спазване на всички мерки за лична безопасност.

Родителите на деца с увреждания, образователни затруднения и поведенчески проблеми посочват, че в условията на извънредно положение, техните синове и дъщери страдат най-много. Децата са свикнали с ежедневни рутинни дейности като посещения на социални услуги в общността, рехабилитация и работа с ресурсните учители.

Тези занимания няма как да се случат заради Covid-19 и за това родителите настояват да има мерки за физическа активност за децата им на открито. Целта е да се помогне за овладяване на агресивни прояви и нервно напрежение особено при онези от тях, които са от аутистичния спектър.

Родителите акцентират и на това, че часовете с ресурсните учители трябва да бъдат повече, а комуникацията с родителите - по-добра. 

Обучават почти 3000 деца със СОП чрез нови технологии

Обучават почти 3000 деца със СОП чрез нови технологии

Компютър, който се командва с поглед и магнитни дъски