Десетки граждани се събраха пред Румънското посолство на символичен протест в знак на солидарност със случващото се в Румъния. Там хиляди излязоха срещу решение на правителството да отмени част от антикорупционните мерки.

Така служители на изборни длъжности и заподозрени бизнесмени да могат да избегнат ефективно наказание и присъда. В София протестът, организаран от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" събра граждани, журналисти и представители на част от десните формации. Сред тях бе доскорошният гербер и понастоящем член на "Нова Република" Методи Андреев заедно с Трайчо Трайков и Петър Славов.

На протеста присъства и бившият правосъден министър от правителството на Бойко Борисов 2, понастоящем лидер на "Да България" - Христо Иванов. Участниците носят плакати на английски и румънски език, в които се казва "Обединени срещу корупцията", "Не на корупцията".

Ето какво сподели пред медиите известния поп изпълнител Адриан Рачев - Румънеца, който също присъства на протеста. "Като гледам какво се случва в Румъния, нещо ми трепва. Знаете, че съм наполовина румънец, там съм роден, израснал съм там до 11- годишна възраст. После идвам в България. Румънците са много по-единни от българите. Един като каже: "Край" - и изкачат всички на улицата. Това са млади, възрастни, децата им - всички те протестират", каза Рачев. Той призова всички да се замислим каква е разликата между Румъния и България преди години и сега.

Румънското правителство отмени спорното постановление

Румънското правителство отмени спорното постановление

Текстът, довел до масови протести, щеше да извади от затвора осъдени за корупция

"Едно време румънските села бяха - пълна жаля, минаваш през едно село и те беше страх да не те окрадат. В момента в България става точно това - селата са ни пълна жаля, младите хора ги няма там, никой не работи. Задайте си въпроса защо", каза още Рачев.

Методи Андреев коментира пред news.bg, че в Румъния протестират младите хора, хората със стабилни професии - IT-специалисти, юристи, млади предприемачи. "От много време ние говорим, че в България има една стабилност, но тя е единствено за олигархично-мафиотския модел. Той не е отсега. Крайно време е българите да искат да отвоюват своя собствен живот", каза Андреев.

Велислав Величков, председател на Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" заяви, че румънците защитават това, което са постигнали. Тяхното антикорупционно законодателство датира от седем-осем години. Те имат независима прокуратура за разследване на корупционни престъпления по висшите етажи на властта, имат ефективни присъди, имат почти едно цяло правителство в затвора - кметове, областни управители, медийни магнати, бизнесмени, - тоест при тях правосъдието работи", каза Величков.

Те защитават опита някой през нощта, по терлици да им открадне усещането за справедливост и да отмени това, което са постигнали като общество. Когато човек знае какво е постигнал, е много по-мотивиран да го брани. Те не искат просто отмяна на указа, а оставка на хората, които предложиха тази кражба на справедливост в Румъния.

Ние тук нямаме какво да браним, защото не сме го постигнали. Ние нито имаме антикорупционно законодателство, нито независима прокуратура, нито ефективни присъди на политици, бизнесмени, магистрати, допълни Величков.