Силата на словото ни учи на добро и зло и формира нашият личен компас. Без чудото на буквите, те щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, а прогресът и науката не биха били невъзможни. Силни народи са изчезвали, когато не са съумявали да съхранят своя език. Това заяви президентът Румен Радев на международен форум на кирилицата "Азбука, език, идентичност". Форумът се проведе по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова, подкрепен от Министерство на образованието и науката (МОН).

Радев обясни, че майчиният език е първият и най-голям дар, който получаваме от родителите си. Ние, българите съхраняваме това особено, силно и съкровено чувство - имаме в своя календар уникален празник, посветена българската азбука, просвета, култура и славянската писменост. Благодарение на силата и красотата на буквите, България се съгради като държава на духа, която се превърна в един от културните и духовни центрове на Европа. Писмеността ни, просветата ни и духовността ни, преведе народа през най-тежките изпитания в дългата зима на векове потисничество, посочи Румен Радев.

"Наш дълг е да съхраняваме и развиваме богатството ни. Буквите тръгнали от нашите земи, формират широко културно пространство и обединяват милиони хора по света. Голяма част от българите живеят в чужбина и все повече деца се раждат зад граница. Единствената връзка с отечеството остава българският език", подчерта Радев.

По думите му без съвременни работещи механизми и държавна политика, тази жизнено важна връзка е обречена да изтънява.

Вицепрезидентът Илияна Йотова добави, че трябва да се пази кирилицата, да се разпространява словото - словото, което е светлина и живот, а от мъдростта му да черпил сили, особено необходими през 21 век.

Служебният министър на образованието проф. Галин Цоков посочи, че има засилен интерес към изучаване на младите хора към българския език в чужбина Това трябва да бъдем един от най-важните приоритети за развитие на чуждестранната българистика и увличане на младите хора към българския език, каза проф. Цоков и се позова на редица български програми, които подпомагат изучаването на българския език в чужбина.

Румен Радев: Да утвърдим България като държава на духа

Румен Радев: Да утвърдим България като държава на духа

Приемът бе открит с Националния химн на Република България