Българското училище не е просто храм на знанието, то е онова свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности, но и от училището зависи доколко те ще бъдат заредени с адекватни знания, със стремеж към новото и непрекъснато усъвършенстване.

Това заяви президентът Румен Радев при тържественото откриване на новата учебна година в столичното 18 СУ "Уилям Гладстон".

Той бе приветстван с бурни аплодисменти.

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

Расте броят на децата, които идват от семейства с ниско образование, призна Вълчев

От училището зависи дали децата ще бъдат достойни граждани на родината, готови да посрещнат новите предизвикателства и да градят бъдещето на нашето общество, акцентира Радев.

За да могат нашите училища да отреждат достойно място на България в един все по-конкурентен свят, те трябва да бъдат подкрепяни, да пазят и развиват своите традиции, да имат ерудирани преподавателски състави и да се ползват с подкрепата на родителите, призова държавният глава.

Високите образователни стандарти, които се налагат в това училище непрекъснато продължават да привличат жадните за знание, изтъкна Радев.

"Тук редом с любовта към България, към българския език младите отправиха зов към далечни светове. Затова се трупат наградите от международни олимпиади и състезания", похвали президентът подрастващите.

Патриарх Неофит към учениците: Положените днес усилия се възнаграждават в живота

Патриарх Неофит към учениците: Положените днес усилия се възнаграждават в живота

На преподавателите пожела да не пестят сили и умения

По думите му без мисията на българското образование, българската духовност и бъдеще са немислими.

Това е денят, в който първият училище звънец ще отекне над цяла България. Това е денят, в който нашите деца прекрачват прага на училището, за да поемат по пътя към знанието, поясни Радев.

Поколение след поколение жадния за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца, отбеляза президентът.

В словото си държавният глава поздрави за началото на учебната година учителите, децата и родителите, като им пожела да бъдат здрави, успешни, любознателни и да не се огъват пред препятствията, а да ги използват като трамплин за бъдещи успехи.

Продължавайте с устрем и вдъхновение по предизвикателния, но благороден път към любознанието, каза Румен Радев.

Той се обърна към учителите, защото без тяхната активна роля и подкрепа усилията в сферата на образованието биха били напразни. "Не го забравяйте", апелира държавният глава към преподавателите.

Продължавайте с думи и дела да отстоявате територията на духовността и човечността. Каквото и да правите, нека бъде с мисъл за България. На добър час, завърши президентът.