Независимо от цената на колата - "Гражданската отговорност" върви нагоре от тази година. Задължителната за всеки шофьор застраховка се покачва средно със сумата от 15 до 60 лева - в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача, коментира "Нова телевизия".

След поскъпването на редица стоки и услуги за всички потребители, качването на цените на гражданската отговорност не е приятна изненада - застрахователните дружества обаче имат своето обяснение. например за автомобил, който е с около 100 конски сили и 1600 кубика, за тази година гражданската отговорност се покачва с около 50 лева - но през 2020 и 2021 година гражданската отговорност е намаляла - с общо около 57 лева.

С 15% поевтиня застраховката "Гражданска отговорност" за половин година

С 15% поевтиня застраховката "Гражданска отговорност" за половин година

Върху цената й влияят най-вече конкурентната среда и опитът на шофьорите

Срокът на последната застраховка "Гражданска отговорност" на Любомир все още не е изтекла - затова и все още не знае ще плати ли повече от 2021-а.

"Не виждам логика в това да се увеличават цените тъй като това не е магазин или предприятие - та да се е повишил токът или бензинът. Напротив - трябва да вървим към намаляване, защото се увеличава автопарка в България, тоест увеличават се приходите - все пак ние имаме 3-4 милиона коли в България, но не всяка катастрофира, значи те получават доста големи печалби", твърди Любомир Коларов, шофьор.

Предлагат тол системата да следи и за застраховка "Гражданска отговорност"

Предлагат тол системата да следи и за застраховка "Гражданска отговорност"

Застрахователите са против промяна на санкциите за липса на ГО

Съгласни или не - шофьорите ще трябва да платят повече за застраховка тази година - между 16 и 60 лева повече.

"В 2019 има най-силно повишаване на цените на застраховката гражданска отговорност - с 80-90 лева. В последствие 2020 се запазва, 2021 цената пада съвсем естествено поради това, че ние през 2020 преживяхме локдаун. Има чувствителен спад - над 35% намалява броя на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП - те са основния разход по застраховка гражданска отговорност. 2021 имаме силен спад, който в момента се компенсира с леко завишение - от 16 до 60 лева в зависимост от кубатурата", посочва застрахователният брокер Анелия Ангелова.

Отпадане на стикера на застраховка "Гражданска отговорност" искат застрахователи

Отпадане на стикера на застраховка "Гражданска отговорност" искат застрахователи

Щели да се икономисат над 10 млн. лева

Индивидуална оценка и цена за всеки шофьор ще е възможна едва след въвеждането на системата "бонус-малус". Този процес обаче буксува от години, а сред причините е фактът, че този вид застраховка е обвързан с регистрационния номер на автомобила.