Рада е на 17 години и се занимава се доброволчество от 2017 година. Спомня си и точната дата - 23 март, когато приз за доброволна дейност е получила Международната награда на Единбург.

И така вече две години - подарява от времето си, но и от вдъхновението си за живот в дома за възрастни хора в Стамболийски и в детска хирургия. Рада Пандева е активист в Националния алианс за работа с доброволци, а вчера вечерта получи и приза за инициативност на годишните награди за доброволчество Time Heroes. Наградата си тя дели не с кого да е, а със своята по-малка сестра - Неда, която е само на 9 години.

"Много се притеснявах в началото, но така ме прегърнаха и ме приеха, че един ден взех и Неда с мен", разказа за news.bg Рада.

Повечето инициативи, в които двете момичета са участвали, са се случили през 2017 година. Помагали са и в детска хирургия. Възрастните хора в дома в Стамболийски са приели Неда като своя внучка и до ден днешен двете ученички посещават дома, където даряват своите усмивки, получават насреща такива и където винаги са очаквани с нетърпение.

Основата на доброволчеството е да имаме желание и да сме свързани с инициативите, правим го от чиста любов, каза още Рада.

Никога не бих се чувствала като истински герой, докато не направя нещо, което да промени света, смята 9-годишната й Неда. Нейният път в доброволчеството тръгва от любопитството - за Неда е било любопитно с какво се занимава сестра й и без колебание е решила да я последва.

Следващата седмица двете ученички ще се включат и в инициативата "Пловдив чете". Със сигурност продължаваме, а на хоризонта ще има още много инициативи, убедена е Рада.

А тъй като съботата наближава тях ще ги очакват и в Стамболийски, ще ги очакват и бабите (им).