Пътници са се барикадирали в петък в самолет на авиокомпанията Wizz Air, който е кацнал на летището във Варна вместо в София, без хората да са били уведомени предварително. За случая става ясно от разпространено днес видео в социалните мрежи, съобщи БНР.

Според пътувалите български граждани от въпросния полет, цитирани от националното радио, самолетът излетял от Абу Даби с 3 часа закъснение. Компанията била уведомена предварително, че кацането в София няма да бъде позволено заради планиран ремонт, но въпреки това полетът бил осъществен, а на пътниците било съобщено минути преди кацането във Варна. Там ги чакали автобуси, които трябвало да превозят хората до София. Част от тях обаче отказали да слязат от самолета.

От Летище "София" са потвърдили пред БНР, че пистата е била затворена заради ремонт и самолетната компания е била уведомена. Очаква се по-късно днес от Wizz Air да излязат с позиция по случая.

Затвориха терминалите на софийското летище за посрещачи и изпращачи до утре

Затвориха терминалите на софийското летище за посрещачи и изпращачи до утре

Провежда се полицейска операция

По-късно от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че шефът на ведомството Христо Алексиев е разпоредил проверка на ситуацията. От институцията посочват, че самолетът е пренасочен към Варна поради закъснение на полета, тъй като през нощта на летището в София се извършва планов ремонт и пистата е закрита за кацане и излитане.

"Наредих на ръководството на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" да извърши щателна проверка на причините довели до ситуацията на летище Варна, при която пътници отказаха да слязат от самолета. Най-вече държа да бъде изяснено от проверяващите дали са спазени правата на пътниците", обясни Алексиев. Той увери, че при установяване на нарушение ще бъдат предприети необходимите действия по закон.