От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) настояват за по-голяма финансова подкрепа от страна на държавата в размер на 350 000 лв. на година.

Те искат да бъдат включени и в член 70, точка 5 на Закона за хората с уврежданията. Точката в закона предвижда финансова подкрепа за хората с уреждания с над 90 на сто степен на увреждане и с определена чужда помощ, да получават социална пенсия за инвалидност - в размер 57 на сто от линията на бедност.

Ако не постигнат исканията си, от съюза на военноинвалидите и военнопострадалите са готови да поискат оставката на социалния министър Деница Сачева.

На пресконференция в БТА председателят СВВП Петър Велчев посочи, че проблематиката на организацията е социално-здравна, а военноинвалидите и военнопострадалите са в тежко социална ситуация. СВВП обгрижват включително и военноинвалидите и военнопострадалите, които не са членове на тяхната организация.

Общо 4 359 са тези граждани, които бих били обхванати, като от тях 2 214 са военноинвалиди и 2 145 военнопострадалите. Във всичките закони през годините пострадалите за родината си хора винаги са били обгрижвани по съответния ред и права. По думите на Велчев те имат подкрепата на Министерство на отбраната за исканията си.

Военноинвалидите и военнопострадалите настояват и за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, с които курсантите и учащите във военните висши училища да бъдат включени в закона.