Артинсталации, известни личности и открит дебат с дружествата за управление на авторските призова са част от инициативите в кампанията "Спри робополицията". Кампанията е по повод действието на чл. 13 от проекта за промени на регламента за авторското право в ЕС и действието на готвената Директива промяна в режима на отговорността на посредниците в интернет.

Сдружение "Цифрова република" се обяви против Директивата за авторското право. Директивата за авторското право е една разпоредба, която е инициирана от големите издатели в музикалната индустрия, смятат от сдружението. Според "Цифрова република" настоящият вид на текстовете крие рискове, сред които е и въвеждането на "частна цензура" от някои доставчици на интернет услуги.

Въпросният текст предвижда доставчиците на интернет услуги, боравещи с потребителско съдържание, да въведат филтри за разпознаване и предварително триене на съдържание.

Директивата е в състояние да засегне правната сигурност и фундаменталните граждански права. Това заяви Ана Лазарова, член на "Цифрова република" и адвокат по авторско право.

Лазарова заяви, че основното притеснение на дружеството е във връзка с платформите, които няма да направят разлика между правомерно и неправомерно използване на интернет източниците. "Подобни механизми биха довели до една широкомащабна цензура", обобщи тя.

Кампанията ще е на различни нива. Предвиждат се поне две срещи и дискусии. Димитър Димитров представител на Уикимедия заяви, че едно от събитията касае техническите аспекти на филтрите за информация. Той покани на открит дебат представителите на дружествата за колективно управление на авторските права у нас ПРОФОН и Музикаутор.