Съюзът на демократичните сили (СДС) се обявява против пълзящото въвеждане на джендър образование и теми, неприсъщи на традиционните български разбирания и ценности.

В прессъобщение от партията пишат, че се обръщат към всички български министерства, институции, НПО-та, експерти, граждани и други, които са ангажирани с проблематиката на българската образователна система. Поводът за обръщението - скандалът с брошурите, които бяха разпространени в някои училища и които, според партията, съдържат непристойно съдържание.

Събират от училищата брошурата "Любов без последствия"

Събират от училищата брошурата "Любов без последствия"

Разпространявана е от специалисти, които работят в здравните кабинети

СДС вижда в разпространението на брошурите провокация, независимо дали те са били пуснати след недоглеждане или целенасочено. Не трябвало българските деца да се превръщат в заложници на различни интереси. Децата трябвало да учат и растат спокойно и щастливо.

"Въпреки опитите на определени среди да заблудят обществото, че подобни кампании са безвредни, ние сме убедени, че това не е така", категорични са от партията.

Според СДС сексуалното поведение може да се манипулира и предоставянето на непълнолетни на всякакви аудио-визуални материали, които биха могли да се използват с тази цел, е изключително вредно. Авторитетът на училището бил достатъчен, така че децата да приемат нещо за норма, без да се почувстват подтикнати да експериментират. Затова както порнографията, така и възможностите за манипулиране на сексуалната ориентация не трябвало да са достъпни до децата, защото изкривяват тяхната представа и отношение към любовта и семейството.

Още по-притеснително било това, че такива материали се предоставят от името на институции, което придавало внушението, че това е държавна политика.