2024 година ще бъде посветена на социалните работници. Такъв ангажимент пое социалният министър Иванка Шалапатова, която направи отчет във Фейсбук на първите шест месеца от началото на мандата си.

Тя увери, че от новата година стартира цялостна програма за повишаване на възнагражденията им.

"За мен е важно не просто да повишим заплащането, но и да подобрим драстично условията им на труд и да им осигурим непрекъснато обучение и професионална подкрепа с експерти и психолози, за да се чувстват уверени в ключово важните си решения на терен", подчерта министърът.

В отчета си тя открои още адекватната и навременна реакция за подкрепа за семействата пострадали от природните бедствията в Берковица, Царево, Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян.

Увеличение на заплатите на социалните работници ще има, увери Шалапатова

Увеличение на заплатите на социалните работници ще има, увери Шалапатова

Според социалния министър бюджет 2024 е инвестиция в хората

Шалапатова отбеляза, че и последните четири дома за деца от типа "сиропиталище" са пред окончателно закриване.

По нейни думи след намесата на Главната инспекция по труда през второто полугодие на работещите са изплатени над 6 милиона лева забавени заплати.

Приоритетно се е работело за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите. Тя отбеляза, че от догодина минималната заплата ще се повиши на 933 лева, което е с близо 20% повече спрямо сегашния размер.

По данни на социалното министерство новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на настоящата година, ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лева, или със 100 лева повече спрямо тази година.