Шофьори са учудени от системата на КАТ за глобите. В системата имало пропуски - гражданите фигурират в системата като длъжници, въпреки че са заплатили глобите си.

В същото време от КАТ твърдят, че системата е изрядна и пропуски няма.

В началото на 2017 година Красимир Цветанов получава глоба за неправилно паркиране. Той заплаща глобата си два дни, след като получава документа. До днес обаче неговото име фигурира в списъка на КАТ за водачи, които не са платили глоби.

За същия сценарии разказва и шофьорът Крум Първанов. По думите му катаджиите му съставят акт на 29 септември 2017 година. Той плаща глобата на 1 октомври миналата година. "Актът ми е издаден на 29.09 2017г. и съм го платил на 01.10.2017г. Два дни след издаването. На седми декември ми се обадиха, че имам неплатен акт, на което аз казах, че няма такова нещо", обясни пред Нова телевизия гражданинът.

МВР пусна онлайн проверка и плащания за глоби

МВР пусна онлайн проверка и плащания за глоби

Проверката може да става по ЕГН и номер на свидетелството за управление на МПС (шофьорска книжка)

Следователно, ако днес пътни полицаи спрат за проверка шофьор с подобен казус и установят, че лицето има неплатени глоби към КАТ, водачът ще загуби книжката си. Водачите могат да се отърват от взимането на книжката само ако представят документ, доказващ, че глобата наистина е платена. Това обаче отново трябва да бъде проверено от катаджиите.

От "Пътна полиция" коментират, че проблеми в системата с глобите няма. Ако плащането не е отразено, за това трябва да има причина, обясняват от институцията. Имало случаи, когато може да се получи недоразумение - заради неправилно попълнени документи по време на плащането например.

В случая на Красимир Първанов също ставало въпрос за грешка. Когато попълвал вносната бележка в банката, той написал като основание за превода без съкращения "наказателно постановление и номера". Оказва се обаче, че символите станали повече, отколкото програмата позволявала и проблемът бил в банката и служители, които не са предупредили човека, а не в системата на КАТ.

От КАТ допълват, че ако наистина се окаже, че глобата е платена, но това не е отразено в системата, въпросните шофьори трябва самоинициативно да отидат в КАТ, да сигнализират за проблема и служители на администрацията ръчно да нанесат поправката на момента.

Катаджии дебнат за водачи и пътници с неплатени глоби

Катаджии дебнат за водачи и пътници с неплатени глоби

Служители на Агенция "Пътна инфраструктура" следят за винетки

Припомняме, от началото на настоящата седмица на територията на страната се осъществява акция на "Пътна полиция" за установяването на водачи и пътници, които не са платили глобите си към администрацията на КАТ за извършени от тях нарушения на пътя. Акцията ще продължи до 6 май. 

Ако пътните полицаи констатират, че даден водач шофира без да е заплатил глобите си, униформените взимат книжката на шофьора на място. Свидетелствата на неизрядните водачи ще бъдат връщани, след като се издължат. Това може да стане по два начина - онлайн от сайта на МВР или в офис на банка.