От НГИ "Системата ни убива" сигнализират, че социални работници от различни дирекции тълкуват Закона за личната помощ по начин, който ощетява хората с увреждания. Становището на организацията е по повод стартиралата на 1 април кампания за подаване на заявления за извършване на индивидуална оценка на потребностите.

Сега, когато законът е факт, разбираме, че отново се появява проблем, за който ние винаги сме подозирали, че може да опорочи и най-добре разписаното правило, посочва се в позицията им.

От "Системата ни убива" съобщават, че са получили множество сигнали за отказ от социални работници от отделни дирекции на социално подпомагане да се дават заявления за самооценка заради произволни интерпретации на закона.

Над 1600 души с увреждания са поискали индивидуална оценка на потребностите

Над 1600 души с увреждания са поискали индивидуална оценка на потребностите

За да получат право на лична помощ

Те напомнят, че до 2020 г. има две условия за допускане до ползване на подкрепа - лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП); лицето да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка. След 2020 г. ограничения на ТЕЛК ще отпаднат и всеки ще може да се включи като ползвател след преминаване през индивидуална оценка.

По тази причина от организацията призовават медиите да информират хората с увреждания за условията за ползване на лична помощ, тъй като според тях служителите в социалните служби се държат незаинтересовано или некомпетентно.

Те напомнят, че основната цел на протестите им е била именно всички хора с увреждания да могат да функционират като равноправни граждани независимо от състоянието и положението си в обществото.

Сълзи, прегръдки и радост след приемането на Закона за личната помощ

Сълзи, прегръдки и радост след приемането на Закона за личната помощ

Много пъти бяхме между "осанна!" и "разпни го!", коментира Бисер Петков