Скандалът със зарята на Великден гръмнал, за да прикрие този с отказа на църквата ни да участва във Всеправославния събор на остров Крит. Това мнение изрази пред БиТиВи бившият премиер Ренета Инджова.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Светият Синод на Българската православна църква настоява Великият и Свят събор на Православната църква на остров Крит да бъде отложен. Ако това не се случи, Светият Синод няма да участва в работата на събора.

Църквата ни бойкотира Всеправославния събор

Църквата ни бойкотира Всеправославния събор

Ако съборът не бъде отложен, Синодът няма да отиде

По думите на Инджова е поставен край на съмненията какво се крие зад атаката заради зарята срещу архимандрит Дионисий. Тя коментира, че докато Църквата е занимавала невярващия български народ със зарята и е ограмотила всички по каноните как се правят литургии, всъщност е прикривала безпардонен акт, а именно да откаже да отиде на събор, който се готвел от 1300 години.

Ренета Инджова коментира още, че може би правим прецедент в съборната практика. Тя е била прекъсната от 13 века, а сега ние я възстановяваме с бойкот.

Инджова коментира и дипломатическия скандал между Турция и Германия относно арменския геноцид. Според нея било много интересно съчетанието за дипломация в условията на война. По думите на Ренета Инджова светът се плашел да произнесе дума, отнасяща се за онова, което се е случило с арменците.