Над 150 тона препарати за растителна защита в Ловешка област се съхраняват в складове, които не отговорят на никакви изискванията и представляват заплаха.

Това съобщиха от Областната дирекция на "Гражданска защита" в Ловеч, предаде Дарик радио.

Единственият склад, където могат да се съхраняват отрови, защото е направен според всички екоизисквания, е в луковитското село Карлуково, където се пазят 68 тона препарати.

Общо 46 са складовете за растителна защита в региона. В момента от "Гражданска защита" извършват редовната си годишна проверка на състоянието им.

Инспекцията се филмира и след това записът ще бъде предоставен на кметове и на общински съвети, за да се докаже каква заплаха за безопасността на населението са неподдържаните складове.

Проблемът от години е един и същ, коментират от областната дирекция - повечето са собственост на кооперации, които са обявени в несъстоятелност, и няма кой да полага каквито и да било грижи.

С най-сериозни проблеми в това отношение са Ловеч и Троян. В Угърчин започва строежът на нов склад, подобен на този в Карлуково, който би могъл да реши въпроса с изоставените помещения, но за част от тях.

Докато това стане, складовете ще са екобомба със закъснител, обясниха от дирекцията, защото сградите се рушат и при обилни валежи отровите отиват направо в почвата и във водата.