Независимият общински съветник Борис Бонев предлага да се въведе на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани на български жестов език.

В доклад, внесен в Столичния общински съвет, се предлага обслужването да се случва с видео-жестов превод чрез тристранна връзка между глух потребител, жестов преводач и служител на Общината чрез специализирано уеб приложение, достъпът до което да става чрез сайта на Столичната община. Целта е връзката да се осъществява във всички места за административно обслужване на граждани в Столичната община и районните администрации.

По думи на Бонев в столицата живеят около 8000 глухи лица, които досега не са се чувствали пълноправни граждани поради липсата на възможности за достъпност чрез българския жестов език. Според него предложението му ще има положителен дългосрочен ефект върху всички жители на София.

Законът за българския жестов език приет окончателно

Законът за българския жестов език приет окончателно

Единодушие в пленарна зала

Предлага се и телефонна връзка с контактния център на Столичната община чрез жестов език, предоставянето занапред на информация за граждани и на български жестов език, което ще позиционира Общината като deaf-friendly институция и провеждането на осведомителни обучения по теми за глухотата, глухите хора и жестовите езици на служители на СО.

Според "Спаси София" по този начин ще се избегне нуждата от обучение на служителите на Общината по български жестов език.

Посочва се, че до момента такива действия са били затруднени поради липсата на нормативна уредба на национално ниво, но след приемането на Закона за българския жестов език общините у нас са задължени да въведат такова обслужване до края на 2022 г. Бонев обаче предлага обслужването да се въведе с една година по-рано от срока, посочен в закона, а именно до края на тази година.

Законът за жестовия език доказвал, че България мисли за хората с увреждания

Законът за жестовия език доказвал, че България мисли за хората с увреждания

Сачева е доволна, че въпреки трудния диалог каузата ги е обединила