На извънредната сесия на Столичния общински съвет беше отхвърлено предложението за създаване на работна група за провеждане на преговори с шведката фирма “Текниска Веркен” за построяване на завод за отпадъци.

Предложението на общинските съветници Пламен Илиев и Радослав Тошев беше да се учреди смесено дружество на принципа на публично-частното партньорство между общината и шведската фирма. Повечето общински съветници квалифицираха предложението като корупционна схема.

Столичният кмет Бойко Борисов посочи, че в публично-частното партньорство няма нищо лошо, но трябва да се приеме закон за него.

Ако законово бъде оформено предложение за публично-частно партньорство, разглежданите предложения в СОС за инвеститор на завода няма да се смятат за тежка корупционна практика", каза Бойко Борисов.

Борисов съобщи, че утре ще има среща с кмета на Карлово за транспортната схема за извозването на балите от София към депото в града. Той допълни, че е започнало пробно извозване на 100 бали с отпадъците на София към депото в Цалапица. Камионите с боклука няма да минават през града, а през обходен път, с което дължината на маршрута им ще се увеличи с 20 километра.