Препоръчваме на цялата общественост - отделните институции, медии, заинтересовани страни, както и отделните граждани - да спазват повече информационна хигиена. Това се посочва в официално становище на ПР организациите у нас по повод кризата с коронавируса.

Те поясняват, че въпросния вид хигиена включва позоваване на учени и оторизирани представители на институциите и изисква недопускане на паника и увеличаване на несигурността у масовата публика.

ПР организациите заявяват, че имат увереност в компетентните действия на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Информираността на населението и комуникацията с всички публики са от първостепенно значение във всяка кризисна ситуация, подчертават те.

Организациите се опасяват, че се дава публична трибуна чрез медии за изявления на лица, които не са специалисти в областта на здравеопазването. Според тях това са опити за нагаждане на действителността към определени твърдения, което е опасно.

Като професионални комуникатори заявяваме, че подобни послания могат да доведат до подвеждане на масовата публика, увеличаване на страхове и паника и взимане на нерационални решения, посочва се в позицията.

Според ПР организациите това може да доведе и до подкопаване авторитета на учените.

"Когато на карта са поставени живота и здравето на цялото население, както и устойчивостта на здравната система, използването на псевдоинфлуенсъри в стратегически план е изключително вредна практика. Дори толерирането на техните участия с аргумента за "право на изразяване" в подобни ситуации, както и при нормални обстоятелства, е недопустимо", категорични са те.

В позицията се посочва, че доказаните факти нямат алтернатива.

Правдивата, базирана на фактите и на истината комуникация стои в основата на съхраняването ни като общество, подчертават ПР организациите.