През 1920 г. цар Борис III връчва ордена "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий" на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е единственият, който получава възможността да го задържи завинаги. Орденът е учреден от цар Фердинанд I във връзка с провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г., припомня БГНЕС

"Орденът се връчва на държавни лица и е най-високият орден по онова време в Царска България. Иван Вазов получава правото да не връща ордена след смъртта си, както се е правило по това време", разказа Цветина Иванова, уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Високото отличие е връчено на патриарха на българската литература за 70 години от рождението му и 50 години творческа дейност. На същия този ден Вазов е провъзгласен за народен поет.

На днешния 22 септември се навършват 98 години от смъртта народния поет Иван Вазов.

"Един от най-важните и ценни експонати е царският Указ, с който Вазов е обявен за народен поет. Указът е прочетен и връчен в Народния театър. След като се връща в дома си Вазов излиза на балкона, за да поздрави насъбралото се множество и осъзнава колко много е обичан от обществото", допълва уредникът на къщата-музей.

Вазов изиграва важна роля за обществото, когато е подписан Ньойския договор, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2019 г.

"Подписването на Ньойския договор е истинска национална катастрофа за родината, тъй като България е победена и е принудена да плаща огромни репарационни задължения, лишена e от армия. За българския народ е шокиращо, че 2 млн. наши сънародници остават извън пределите на страната. В деня, в който е подписан Ньойския договор, тук в София е отслужена панихида в памет на загиналите български войници. След като приключва молитвата хората спонтанно се включват в шествие. Те решават да дойдат до дома на поета, за да чуят какво ще им каже той в този тежък момент. Надявали са се той да им вдъхне увереност и борбеност.

Съвсем близо до дома на Вазов се намира сградата на Министерския съвет. Министрите излизат на балкона, за да се обърнат към събралото се множество. В този момент обаче един от участниците в това шествие казва, че те са тук, за да чуят Вазов. В този момент писателят се намира в "Юнион клуб" със своя приятел и биограф - проф. Шишманов и когато разбира, че се случва нещо около дома му се показва на прозорчето на клуба и от там произнася своята вълнуваща реч. Това са думи на кураж, на увереност в българския дух, вяра в националните идеали и вярата в това, че България ще продължи да се бори за справедливост", връща ни в онова време Иванова.

Къщата се намира на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Г. С. Раковски".

"Тук Иван Вазов изживява последните 26 години от живота си. Къщата е впечатляваща, защото са запазени стаите и уредбата, която е била в тях. На втория етаж може да се види кабинетът на Вазов, официалната приемна. Също така стаята на Съба Вазова и спалнята на Вазов. На първия етаж е документалната експозиция и трапезарията", обяснява уредникът.

Сред експонатите може да видим един от първите телефони в България, неговото последно куче Буби, което е препарирано и се намира в кабинета му, бастуна му, личната му библиотека и много други вещи.

В тази сграда, в специален сейф, се съхраняват сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат при много специални случаи.