Граждани излязоха на протест срещу преминаването на трамваи в непосредствена близост до жилищни сгради в центъра на София.

Протестът се състоя на столичния булевард "Скобелев". Заради недоволството за кратко беше спряно преминаването на трамваите преди НДК.

Жителите протестират срещу временното преместване на трамвайните линии между НДК и кръстовището "Петте кьошета", което продължава вече близо 7 години.

Гражданите издигнаха лозунг: "Няма да търпим, искаме да спим".

Трамвайното трасе беше изградено през 2010 година като временно. Това се наложи заради строежа на метрото. 7 години по-късно премахването на трамвайните линии се отлага. По трасето минават трамваите № 1, 6 и 7.

Според Закона за устройството на територията трамвайно трасе не може да минава толкова близо до жилищни сгради. Хората се позовават на това и настояват линиите да се премахнат възможно най-скоро.

Протест временно спря трамваите в центъра на София

Протест временно спря трамваите в центъра на София

Преградиха мотрисите по бул. "Скобелев" преди НДК

Пред БНР един от организаторите на протест Михаил Марков заяви, че на протеста са присъствали около 50 души. По думите му много от жителите в района са се изнесли от там и са продали апартаментите си или са ги дали под наем.

Според организатора жителите са получили много обещания от различните институции, но без резултат. В същото време прокуратурата бездействала.

"Много обещания вече са получени, прокуратурата бездейства, молби се пускаха до прокуратурата. От 2012 година това нещо трябваше да се премахне, защото това е временно трамвайно трасе, което беше построено само и само, за да се построи втори метродиаметър на метрото. След приключването на строежа трябваше да се премахне. Различни неправителствени организации с различни цели също подпомагат това трасе да остава незаконно в продължение вече на 8 години", категоричен е протестиращият.

Във връзка с протеста кметът на район "Триадица" Иван Шишков посочи, че до 90 дни ще има готова концепция за това откъде да преминават трамваите след преместването на временното трасе.

Протестиращите обаче са категорични, че не вярват на обещанията на общината и институциите.