В открито писмо до медиите от Съюза на свободните поети поздравиха Стефан Цанев "за доблестната му постъпка от вчера и апелират към своя прочут колега час по-скоро да върне и ордена си "Стара планина" I степен".

Според тях той е "опетнен", защото макар и получен за изключително големите му заслуги към България в областта на културата, е връчен през 2006 г. от тогавашния президент Георги Първанов, който е "известен със съпричастността си към репресивните тайни служби на тоталитарния режим".

"Макар да не е наш член, за пореден път се убедихме, че колегата ни Стефан Цанев е истински бунтар с осъзната гражданска позиция, чиято достойна постъпка го нареди рамо до рамо с великата актриса Мерил Стрийп, на която всички симпатизираме", се казва в писмото на съюза.

Стефан Цанев отказа "Златен век" на Рашидов

Стефан Цанев отказа "Златен век" на Рашидов

Не е съгласен с удостояването на бившия шеф в Шесто управление в ДС Димитър Иванов

Затова го призовават "да извърви Пътя на честта докрай и да се отърве от лошата енергия на това държавно отличие, което сигурно му създава невъобразим душевен дискомфорт".

Свободните поети припомниха, че през 2007 г. Комисията по досиетата официално обяви, че Президентът Георги Първанов е бил сътрудник на Държавна сигурност.

"Да не говорим, че сред носителите на "Стара планина" през годините също имаше редица спорни имена, осветени като агенти от ДС - компания, от която Стефан Цанев страни и винаги се разграничава", допълниха поетите. Предложението им е орденът да бъде върне - изпратен "по куриер в централния офис на ПП АБВ".