Президентът Румен Радев даде началото на "Българската Коледа" 2017/2018 година, съобщиха от администрацията на президента. Темата на петнадесетото издание на благотворителната инициатива е: "В подкрепа на спасения детски живот".

"Българската Коледа ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на нашите деца". Това заяви президентът Румен Радев в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Румен Радев официално обяви старта на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под негов патронаж.

"УМБАЛ "Св. Георги" е едно от водещите лечебни заведения в страната, което прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването", заяви държавният глава при откриване на инициативата.

"Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителни грижи", заяви президентът.

Той поясни, че поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия и е голямо предизвикателство и за лекарите, и за семействата на болните деца.

Държавният глава благодари на всички лекари и медицински работници за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа.

"Зад тази инициатива стоят хиляди българи - учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте Вие - лекарите", подчерта Румен Радев.

2 650 000 лв. е събраната сума по време на приключилата на 30 ноември кампания 2016/2017г. на "Българската Коледа". Подпомогнати са 474 деца със сумата от 702 895 лв. Дарена е медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна - университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 766 774 лв. Миналогодишното издание на "Българската Коледа" е посветена на децата с тежки хронични заболявания.

"С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричасността на хиляди българи, които дариха за децата на България", допълни президентът Румен Радев.