Тежък политически натиск над журналисти и медии, дискредитиране и възпрепятстване дейността на гражданския сектор, обругаване на съда, законодателни промени, поставящи под въпрос логиката на правото и скандален избор на нов главен прокурор. Това са акцентите в Годишния доклад за състоянието правата на човека в България за 2019 г. на Българския хелзинкски комитет.

Относно съдебната власт в страната от БХК напомнят, че правосъдният министър Цецка Цачева е била сменена след един от най-значимите скандали, свързани с конфликт на интереси през последните години - т.нар. "Апартаментгейт".

На назначения на нейно място Данаил Кирилов на два пъти е била искана оставката заради "прояви на дълбоко непознаване на правото".

Според Комитета гражданските протести заради избора на нов главен прокурор са били породени от съмнения в професионалните и морални качества на единствения кандидат за длъжността. Те посочват, че не е било уважено и заявеното желание от президента процедурата да бъда повторена, като се даде възможност кандидатът да докаже качествата си в конкурентна среда.

Бившият заместник главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност предсрочно, а предшественикът му Сотир Цацаров беше избран от Народното събрание за председател на КПКОНПИ при неспазване на заложените в закона срокове, подчертават от БХК.

Те припомнят и медийната кампания, организирана срещу съдиите по делото за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман.

По отношение на свободата на изразяване докладът сочи, че през 2019 г. България е продължила да е страната с най-несвободни медии в ЕС и Западните Балкани, запазвайки 111-о място от общо 180 страни в Индекса за свобода на изразяване на "Репортери без граници".

2019 според БХК е била година на увеличаваща се арогантност в натиска срещу журналисти.

Две от трите най-гледани телевизии получиха ново, благосклонно към управляващите ръководство, твърдят от Комитета и припомнят, че за генерален директор на БНТ е бил избран Емил Кошлуков, а Нова телевизия е била продадена на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Двете смени са били последвана от радикални промени в екипа и редакционната политика, сочат от БХК.

Относно свободата на сдружаване от Комитета изтъкват, че за първи път в най-новата демократична история на страната ни управляваща партия е поискала от главният прокурор да внесе в съда иск за прекратяване на неправителствена, правозащитна организация (БХК), а заради друга съсловна НПО - Съюзът на съдиите в България, е бил внесен законопроект за ограничаване на възможностите за финансиране на магистратски организации.

Беше проведена активна медийна кампания, целяща да дискредитира гражданския сектор като цяло и да нормализира отказа на институциите да кооперират и да се отчитат пред граждански организации, категорични са от БХК.

Те посочват, че на охулване са били подложени организации, работещи в подкрепа на деца и жени, пострадали от насилие, което е навредило на работата им. В резултат на тази кампания от Комитета припомнят, че е била оттеглена Стратегията за детето и е било отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги.

В доклада се посочва, че през 2019 г. са постановени 13 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека срещу България. Освен това има 497 висящи жалби срещу страната ни пред ЕСПЧ, както и 169 неизпълнени негови решения, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

10 401 души са били настанени в специализирани институции за възрастни, а още 2468 чакат за настаняване.

Три НПО-на са внесли иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране на инициативи, които водят до сегрегация на хора с увреждания в България

През миналата година са били издадени 2338 издадени заповеди за незабавна защита от домашно насилие по реда на Закона за защита от домашното насилие.

България пада от 18-о на 49-о място в индекса за равнопоставеност на половете на Световния икономически форум.

Сред другите важни данни, които се посочват в доклада, е и фактът, че 99,14% от ползващите обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст са жени, както и 90,3% от ползващите обезщетение за гледане на болен член на семейството.

Поне ¼ от всички родили през годината жени у нас са били обект на насилие.

26% от анкетирани задържани са се оплакали от полицейско насилие при задържане, а 20% - от насилие в полицейското управление.

От БХК посочват, че 661 души са прекарали над 6 месеца в арестите без присъда и често в нехуманни условия на живот, като за 2019 г. в арестите са регистрирани 5 опита за самоубийство и два смъртни случая.

Българското правителство пропуска да засече и задържи приблизително между 10 000 до 15 000 чужденци годишно, с цел да се избегне поемането на последваща отговорност по Дъблинския регламент или по споразуменията за реадмисия, твърдят още от Комитета.

Те изтъкват и че не са били достъпни никакви интеграционни мерки за признатите бежанци или чужденците с предоставен хуманитарен статут. По този начин ситуацията на нулева интеграция на бежанците у нас продължавала вече шеста поредна година.