Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха представители на БАБХ в студиото на Нова телевизия. От миналата година всички пратки са били изпитвани по показатели, вкл. и за тежки метали и за радиоактивност. Пробите са отрицателни.

Д-р Иван Генчев от БАБХ и д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ с ресор храни увериха, че контролът е постоянен и на всяка пратка.

От 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. са взети 575 проби. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол. Съгласно Европейския регламент зърното от Украйна не подлежи на официален граничен контрол и то влиза с документи. Вече във вътрешността на страната могат да бъдат взети проби.

Слънчогледът има много добри показатели. Имаме от 46 до 49 процента масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт, поясни д-р Галя Викьова.

"Законодателството в областта на храните, специално за екитирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако процентното съотношение в халва, в която има вложен слънчоглед от Украйна пише 35%, те го обявяват - произход "Украйна".

В БАБХ няма сигнали за подмяна на български с украински мед, както се твърди в последните няколко дни.