От допълнителна подкрепа се нуждаят Центровете за настаняване от семеен тип, в които се отглеждат деца и младежи. Това съобщиха от фондация "Сийдър" пред БНР. От Фондацията искат допълнително финансово стимулиране на центровете за настаняване от семеен тип. Един от вариантите би бил еднократна финансова помощ, смятат от неправителствената организация.

По време на извънредното положение персоналът в тези центрове трябва да се справя с редица нови трудности и критични ситуации. Проблемите засягат всички центрове от семеен тип, които осигуряват услуги за близо 3 хиляди деца и младежи.

Те нямат указания какво да предприемат, ако има случай на заразяване на техен служител или дете от центровете, които управляват. От страницата на фондацията става ясно, че те осигуряват индивидуални грижи за над 100 деца и младежи в риск и управляват 9 социални услуги. От социалното министерство са ги уверили, че ще се опитат да им съдействат.

"В подобни центрове от семеен тип няма как да се осигури изолация на дете или младеж, който евентуално е заразен с коронавирус, тъй като помещенията не позволяват това. Няма отделна стая, санитарно помещение, които да могат да се ползват за изолатор", обясни Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Сийдър".

Поставянето под карантина на цял център е немислимо, тъй като тогава поставяме под риск всички деца и младежи от този център, подчерта Димитрова. Стои и въпросът кой ще се грижи за тях, тъй като не могат да бъдат задължени служители да бъдат под карантина две или повече седмици и да се грижат за всичките 10-12 деца и младежи в един такъв център, допълни Александрина Димитрова.

Тя поясни, че в центровете голяма част от децата и младежите са със сериозни увреждания и други заболявания, което ги поставя в една по-уязвима позиция.

"Също така много голяма част от екипите, които са заети в тези центрове са над 60 години, в този смисъл са част от рисковата група. Още повече, че откакто започна извънредното положение, значително се увеличи обемът на работа. Те сега са ангажирани освен с ежедневната си грижа за децата и младежите, с това да осигуряват непрекъсната дезинфекция на помещенията, да мерят температура и да докладват на личните лекари и на общините", разказа Александрина Димитрова.

Центровете за деца и младежи имат нови разходи за храна, необходимо е да се осигури транспорт за служителите, които живеят в селата.

Към момента не намират финансово стимулиране. Служителите в тези центрове не бяха включени в планираното от Министерството на труда и социалната политика допълнително възнаграждение за социалните работници, допълни Александрина Димитрова.

В същото време има и спад в даренията към центровете, тъй като фирмите срещат редица затруднения.

"В момента няма как да организираме събития или кампании, така както го правехме преди. В дългосрочен план няма да можем да наберем тези средства, които са ни необходими на годишна основа, за да осигуряваме качествена грижа за децата и младежите, към които носим отговорност", подчерта Димитрова.

Фондация "Сийдър" управлява 9 социални услуги, като 8 от тях са центрове за настаняване от семеен тип и защитено жилище. Там грижата е 24 часова, деветата услуга е център за социална рехабилитация и интеграция - там се предоставят почасови услуги на млади хора с интелектуални увреждания и техните семейства. В момента този център работи в онлайн режим.

В центровете работят 90 души, от които 25 се финансират от дарители. За останалите заплащането идва от държавното финансиране за социалните услуги, поясни Димитрова.