Войната в Украйна е най-бруталното действие в съвременната история, посегателство срещу независимостта на една държава и един народ.

Това заяви президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов, който връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. За нея са номинирани над 30 доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна. Церемонията се проведе в Аулата на Нов български университет (НБУ).

Той благодари на всички хора, които се притекли на помощ на украинските бежанци от началото на войната. На хора в нужда трябва да се помага, без значение къде са и какви са. Те го направиха с изключително достойнство и ангажираност. Възхищаваме се на тези хора, защото помагайки на бежанците в Украйна, помагат и на нашето общество да култивира качествата на солидарност, чувство на отговорност към по-слабия и безпомощния, заяви президентът. Това е незаменим урок, който няма как да се научи дори и в училище, каза в словото си Стоянов.

Всички хора, които са помагали на бежанците от Украйна нямат нужда от награди, но истината е, че обществото има нужда от връчването на такива награди, за да поощрят те примера за доброто, отбеляза държавният глава. Петър Стоянов е сигурен, че тези хора, които са помагали на украинските бежанци искат да останат в лоното на анонимността, но ще бъде престъпление, ако не бъдат извадени на показ, защото това, което правят те, трябва да бъде пример за всички останали.

Тук не става въпрос за политика, а за нещо много по-важно - за базов морал, обясни Стоянов и подчерта, че за него е чест да присъства на събитието.

Бившият вицепремиер, министър на образованието и науката и настоящ председател на настоятелството на висшето училище проф. Веселин Методиев добави, че такива събития бележат смисъла в доброто. Няма как да има отговор на въпроси без доброто, няма как да има смисъл без доброто. Оглупяването съпътства модерния свят и това може да роди уроди, както породиха в Кремъл, но защитата в цялото това нещо сме ние хората и то през умението ни да бъдем добри, изтъкна проф. Методиев.

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко заяви, че украинците и българите са много близки хора и тази помощ, която оказва българският народ на украинците е естествено и нормално проявление на една основоположна черта на българския национален характер.

Големите "призове" получиха "Мати Украйна" с Награда за цялостен принос в помощ на украинските бежанци, Награда в категория "Сдружение" за Никола Рахнев, Гората БГ заради доброволческия проект "Прегръди за България", Награда в категория "Бизнес" на Манол Пейков и Награда в категория "Личност" - Тихомира Методиева- Тихича.

Грамоти получиха и много фондации и сдружения, оказали помощ на украинските бежанци.

Снимка 591078

Източник: БГНЕС

Петър Стоянов: От сутрин до вечер ще се говори за коалиции, но без доброто няма да стигнем далеч

"Запознах се с почти всички случаи на доброволчество и това, което усетих е, че доброто изобщо не е изчезнало от българина, а трябва да му се даде свобода да излети нагоре, да намери простор".

Това заяви Петър Стоянов пред журналисти, след като участва на официалната церемония в НБУ по награждаване доброволци и фондации за гражданската им доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ.

Стоянов обясни, че почти веднага след агресията на Русия в Украйна при него дошли няколко души, които го помолили да оглави инициативата. Той напомни, че през последните 20 години отказвал да се включи в каквито и да било инициативи, но на такава инициатива не могъл да откаже.

Стоянов запита има ли нещо по-благородно от това да се помогне на бежанци и то какви бежанци - предимно майки с деца. Той е убеден, че нито един от наградените няма нужда от наградата, но всички ние имаме нужда примерите да бъдат огласени, за да е ясно, че ние не произвеждаме само негативни новини, а че в България има хора, които тихо, анонимно и без да вдигат шум около себе си, помагат. Всички те помагат, защото има хора, които се нуждаят от тяхната помощ. Същите тези хора, които помогнали на Украйна, се втурнали първи да помагат на пострадалите от наводненията в Карловско, доволен е Стоянов.

"Събитие като това не бива да остава в периферията на новините. От сутрин до вечер ще говорите за коалиции, за съставяне или на ново правителство, но повярвайте ми, без тази доброта, която се излъчва от тези хора, ние няма да стигнем далеч", каза още Петър Стоянов.