В Пазарджик се е пропагандирало и се пропагандира насилие и война срещу немюсюлманите и в полза на „Ислямска държава”. Това мнение изрази в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи експертът Алекс Алексиев. Той е категоричен, че бурката няма нищо общо с исляма и не съществува в Корана. Бурката идвала от Персия и то много, след като се е появил ислямът. Тя била доказателство за политически ислям.

Алекс Алексиев смята, че циганите в пазарджишкия кв. „Изток” са се разпасали и проповядват идеите на „Ислямска държава”.

Главният прокурор Цацаров подкрепя забрана на бурките

Главният прокурор Цацаров подкрепя забрана на бурките

Да не омаловажаваме ставащото в ромската махала

Експертът е убеден, че там играят роля парите. Заради пари жените започнали да носят бурки, а мъжете пуснали бради. В България никога не е имало бурки, никаби.

Българският ислям нямал нищо общо с уахабизма, който идвал от Саудитска Арабия. Джамията в кв. „Изток” в Пазарджик била в уахабистки стил. Тя нямала нищо общо с отоманските джамии. За много ислямисти имало пълно срастване между политическата част от исляма и религията – например в Саудитска Арабия. Това, по мнението на експерта, било много опасно. Самият основател на движението уахабизъм наричал Отоманската империя – държава на изменници. Това било много войнстващо течение. Българският ислям обаче никога не е бил войнстващ, подчерта експертът.

Алекс Алексиев даде за пример Франция и Белгия, където бурките изцяло са забранени. В Китай, Русия и някои европейски държави имало частична забрана. Според него в момента, в който сигурността е много важна, не може да се позволи на хора, за които не се знае какви са, да си крият лицето с бурка. Много терористи се криели зад бурки.

Алексиев коментира, че нашите мюсюлмани, особено турците, са умерени и не се продават лесно. В Пазарджик обаче ситуацията била напълно различна. Ако има тероризъм, той щял да бъде именно в Пазарджик, не при помаците и турците.

Алекс Алексиев изрази надеждата си по време на съдебния процес срещу 14-те имами да се докаже, че в Пазарджик се е пропагандирало активно за война и насилие срещу немюсюлмани.

На въпрос има ли опасност за страната ни, той коментира, че щом има опасност за Европа, не може да няма за България. По думите му Турция шантажирала Европа. Цялата политика на ЕС била погрешна и вина за това носела Ангела Меркел. Алекс Алексиев е категоричен, че голяма част от бежанците са икономически мигранти, които нямат общо с войната в Сирия. Много от тях идвали от мюсюлмански държави, в които са възпитани в шериата.

От своя страна председателят на мюсюлманското настоятелство в Пазарджик Яшар Мустафа призова Алекс Алексиев да отиде в Пазарджик и да даде по 5000 лв. на жените, за да види дали ще си махнат бурките. Той твърди, че дори баба му през 70-80-те години на миналия век е носила бурка. Бурката била национална носия, традиционна за исляма. Жените трябвало задължително да се покриват. Той подчерта, че и монахините се покриват. Мустафа не е съгласен с твърдението на Алексиев, че бурките идват от Персия. Ако бурките на обществени места бъдели забранени, това щяло да бъде дискриминация. Тогава жените нямало да излизат от вкъщи.

Имам Баязид в Пазарджик смята, че ще е болезнено за мюсюлманките, ако се въведе забрана, защото тя била част от живота на жената.

Хората в Пазарджик отричат да са помагали на джихадисти. Това, за което се твърди, че са знамена на „Ислямска държава” били покривки и символи на 1400 години.

Режисьорът Нидал Алгафари смята, че не може да има забрана за бурките, тъй като със забрани нищо нямало да се получи. Той смята, че трябва да се намерят достатъчно добри, мъдри и обучени хора, мюсюлмани, които да отидат в Пазарджик и да обяснят що е ислям. Цацаров трябвало да помисли още веднъж за забраната за бурките. Той смята, че трябва да се осигури молитвен храм за мюсюлманите от София.

Писателят Христо Стоянов пък е на мнение, че турците в България не се поддават на пропаганда. Поддавали се циганите и българите мюсюлмани в Родопите. Там нещата ставали страшни.