16% от цигарите в Перник са контрабандни. На второ място в тази статистика се нарежда Видин, където 14.7% от цигарите са нелегални, а на трето място - Хасково, където контрабандните цигари са 10.7%. Това показват резултатите от традиционното изследване "Инициативата срещу незаконната търговия", което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки в големите градове в страната. Проучването се провежда на всяко тримесечие.

Общо данните показват, че делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. е 5.3%.
Спрямо предходното тримесечие се отчита ръст на потреблението на контрабандни цигари с 0.6%.
Спрямо същото тримесечие на предходната 2017 година се отчита спад с 0.7%.

Въпреки увеличението, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година. Страната ни остава на едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари за периода. По-високи нива са отчетени както в съседни на нас държави като Гърция и Румъния, така и в големите западноевропейски държави като Франция, Германия, Полша, Италия и други.

2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи, пише в доклада, изготвен на база данните от проучването.

Снимка 393660

Източник: Инициативата срещу незаконната търговия

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на контрабандни цигари в някои градове е в пъти над средното за страната. Обикновено в тези градове потреблението на нелегални цигари расте. Например в Перник се наблюдава 6% ръст по този показател - за месеците април, май и юни в града е констатирано 10% потребление на контрабандни цигари, а за юли, август и септември - 16%.

В Хасково, Асеновград, Велико Търново, Димитровград, Монтана, Дупница, Ямбол, Сливен и други нивото на потребление на контрабандни цигари е по-ниско от средното за страната или намалява значително. Например за второто тримесечие на 2018 година 15.3% от хасковлии са пушили незаконни цигари, а през третото тримесечие - 10.7%.

Снимка 393661

Източник: Инициативата срещу незаконната търговия

Министър-председателят Бойко Борисов коментира резултатите от анализа. Той е горд, че държавата ни продължава да бъде сред страните в ЕС с най-ниски нива на незаконна търговия на цигари.

"И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година. Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г. Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни", заяви премиерът.

Нашенка опита да пренесе контрабандни цигари в буркани с туршия

Нашенка опита да пренесе контрабандни цигари в буркани с туршия

Стоката била скрита и в кутии със спагети

Борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи в бюджета. От ключово значение е тези усилия да бъдат продължени и поддържани във времето, както да се запази фокуса върху цигарите, така и да се акцентира върху усилията в борбата срещу разпространението на нелегалния насипен тютюн, пишат компаниите в доклада.

Искат пълна забрана на рекламите на тютюн

Искат пълна забрана на рекламите на тютюн

79% от българите не са съгласни децата да виждат външни реклами на цигари