Застрахователни компании ще защитават обекти на ЮНЕСКО по света. Това стана ясно от съобщение на Световния фонд за природата (WWF), в което се съобщава, че организацията и ООН са започнали работа с водещи застрахователни компании, за да осигурят опазването на световното природно и културно наследство.

Международната природозащитна организация WWF и ЮНЕСКО съвместно разработват ръководство към програмата на ООН за околната среда, което ще предоставя насоки на застрахователите как да избягват инвестиции в компании, увреждащи най-специалните кътчета на планетата.

Инициативата последва подписването на първата в света декларация на застрахователната индустрия, посветена на защитата на обекти, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

Това ръководство е огромен принос към опазването на най-уязвимите места навсякъде по света, коментира директорът на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО Мехтилд Рьослер.

САЩ и Израел официално напускат ЮНЕСКО

САЩ и Израел официално напускат ЮНЕСКО

Заради "продължаващите предразсъдъци срещу Израел"

Основната цел на наръчника е да напътства застрахователите как да предотвратят или да намалят риска от застраховане на компании и проекти, чиито дейности биха могли да повредят някой от обектите, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

Ръководителят на финансовата практика на WWF Маргарет Кулов посочи, че е чудесно, че много големи застрахователи от цял свят се ангажират да помогнат на бизнеса в името на по-добрата защита на обектите на световното наследство. Над 11 милиона души и безброй видове разчитали на тези защитени места, но днес много от тях били застрашени.

Очакваме с нетърпение да създадем ръководството и се надяваме да влезе в действие възможно най-скоро, допълни Кулов.

В света съществуват близо 1100 природни, културни или смесени обекти на световното наследство, признати като места с уникално значение, красота и биоразнообразие.

Почти половината от защитените от ЮНЕСКО места обаче са застрашени от увреждащи промишлени дейности като добив на изкопаеми горива, незаконна сеч, свръхулов на риба, неустойчиво използване на водните ресурси и строежи на мащабни инфраструктурни проекти като магистрали, язовири и тръбопроводи.

Организации обвиняват WWF в намеса във вътрешните работи

Организации обвиняват WWF в намеса във вътрешните работи

Искат службите и МВнР да проверят дейността на чуждите организации