Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система се обръщат към кмета на Бургас Димитър Николов, "с настояване да не приема молби за напускане, пенсиониране и т.н., във връзка със скандални нередности, установени в ОДЗ 8 "Брезичка", Бургас".

Те считат, че "до постигане на исканията им за подвеждане под отговорност, същите лица трябва да бъдат на разположение на своите работни позиции. Отправеното искане е в отговор на силното неодобрение, породено у широката общественост във връзка с изказването на г-жа Събка Недева, че възнамерява да се пенсионира от понеделник, но единственият приемлив за нас вариант е да бъде дисциплинарно уволнена".

Прокуратурата нареди спешна проверка в детската градина в Бургас

Прокуратурата нареди спешна проверка в детската градина в Бургас

Заради видеозапис, показващ как учителки бият деца

От инициативния комитет са разочаровани, че "всички възнамеряват да напуснат градината, а директорът да се пенсионира, въпреки извършените от тях сериозни нарушения и посегателства върху малки деца, въпреки нарушените Етичен кодекс на Община Бургас, Етичен кодекс на детската градина и Етичен кодекс за работа с деца".

Тяхната позиция е, че "освобождавайки работното си място, директорът и провинилите се служители, биха възпрепятствали осъществяването на ефективна проверка на детското заведение, което е недопустимо и ще бъде остро осъдено от всички граждани на България. Случилото се в ДГ "Брезичка" изисква всеки служител да бъде на разположение и да даде писмените си становища във връзка със записите, а също и по отношение на цялостната работа и ежедневието във въпросното учреждение".

Нов скандален видеоклип в детска градина

Нов скандален видеоклип в детска градина

Награждавани за професионализъм учителки малтретират деца

Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система изискват всички резултати от проверките да бъдат публично достояние и да бъдат взети необходимите мерки за превенция на последващи подобни инциденти.

В подкрепа на своите искания и на предложенията им, за които съобщават, че са в Народното събрание и очакват своето решение, възнамеряват да проведат протест в Бургас на 10 февруари от 11 и 30 часа пред сградата на Община Бургас, след което и в много други градове в цяла България.

Също така, утре 5 февруари между 12 и 12.30 ч. в Софийска районна прокуратура на бул. "Ген. М. Скобелев" № 23, възнамеряват са внесат сигнал срещу длъжностно престъпление на Директора на 2 ДГ "Звънче". Директорът е длъжностно лице и те твърдят, че е извършил престъпление.

"В сутрешен блок на национална телевизия Директорът изнесе невярна информация, което представлява престъпление по служба. Престъпленията по служба се наказват с лишаване от свобода до 8 години", допълват от инициативния комитет.

Родители готвят протест и се жалват от директор на столична детска градина

Родители готвят протест и се жалват от директор на столична детска градина

Според тях проблемите са в над 100 детски заведения

Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система организира Национален протест в 8 града на България през февруари - Бургас 10-ти от 11.30ч., Варна 11-ти от 11.30ч., София 15-ти от 11.30ч., Велико Търново 17-ти от 11.30ч., Перник 18-ти от 11.30ч., Пловдив 21-ви от 17.30ч., Стара Загора 24-ти от 11.30ч., Русе 25-ти от 11,30ч.

Протестите ще се провежда пред сградите на общинските администрации във всеки град. "Това са граждански протести и участието на всякакви политически сили е нежелано", допълва те.