Петиция в интернет, в която са събрани 1500 подписа граждани настояват за преразглеждане на взетите мерки срещу COVID-19.

Настояваме децата, включително тези на възраст над 10 години, да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт и движение в сравнение с възрастните.

Настояваме да планирате и осигурите възможност за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им, пишат в отворено писмо до премиера и няколко министерства гражданите. 

В позицията си те подчертават, че сред управляващите липсва комптентност, но и незаинтересованост относно последиците от така структурираните решения върху здравето и благополучието на децата.

В следствие на вашите решения, голяма част от учениците са прекарали в домовете си половината от 2020 година. Това поставя в риск не само образователните им достижения. Голяма част от децата развиват тревожни и депресивни симптоми, други са в риск от глад, бедност и домашно насилие. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия им бъдещ живот. Това е абсолютно неприемливо, категорично заявяват хората, подписали се в петицията.

"Планът" ви това дискриминационно, нехуманно и жестоко отношение към подрастващите да продължи и в следващите месеци стоварва отговорността за контрола над разпространението на COVID-19 изцяло върху тях, а абдикацията ви от отговорност, лобистките решения и видима неспособност да защитите обществения интерес не остават незабелязани в месеците преди изборите, допълват още в писмото си.