Институтът на неизбежната отбрана е достатъчно добре уреден. Това каза в предаването 120 минути по bTV юристът, проф. Даниел Вълчев, ръководител на екипа на Юридически барометър, който отскоро има онлайн издание.

Проф. Вълчев обясни, че институтът на неизбежната отбрана касае случаи, в които лицето е нападнато, тоест трябва да има непосредствено нападение. Всъщност става въпрос за конкретна преценка във всеки конкретен случай или дело. Така идеята, че ако някой влезе посред нощ в жилището ти - ти можеш да го застреляш, е много добра, но какво би станало, ако едно по-високо дете 10-11 годишно се е хванало на бас, че може да влезе посред нощ в съседите - ще го застреляш ли? "Ние малко преиграваме", коментира той.

Не допускайте правосъдие под уличен диктат, зове адвокат

Не допускайте правосъдие под уличен диктат, зове адвокат

Юридическо лицемерие било да се разширява неизбежната отбрана

"Институтът на неизбежната отбрана е много добре уреден в наказателното право. Има много голяма практика", увери проф. Вълчев. Той припомни, че още през 1973 г. има постановление на Върховния съд, в което подробно са изброени условията, при които възниква този институт. По думите му този дебат, който сега се води също не е нов дебат и припомни, че през 1997 г. се приемат промените, които сега се предлагат, отново "за да се яхне политическата вълна". Тогава Конституционният съд отменя по-голяма част от тях. Проф. Вълчев определи действията в момента като "тежък популизъм".

Проф. Вълчев разкритикува действията на парче от страна на парламента. Той даде пример с пътнотранспортните произшествия с трагичен край на пешеходна пътека. "Сега ние сме пред следната ситуация, ако един човек - шофьор блъсне на пешеходна пътека, той ще бъде много по-тежко наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирката. В това виждате ли някакъв разум".

Джамбазки настоява за либерализация на оръжията за самоотбрана

Джамбазки настоява за либерализация на оръжията за самоотбрана

Иска ясна политическа воля и решимост, за да се промени законодателството, да отговоря на изискванията на времето и обществените потребности

Една от рубриките на сайта на Юридически барометър е "Свещена простота", в която се коментират случаи с правни последици.

Според проф. Вълчев двете големи теми, които занимаваха обществото през последните десетина дена, а именно продажбата на ЧЕЗ и темата с убийството, извършено от д-р Димитров в Пловдив, казват едно и също нещо, че усещането за несправедливост в обществото е много силно. "Хората имат такова усещане и това ги прави гневни. Ако нещо изиграе лоша шега на това управление, то ще бъде това".

По думите му като цяло усещането за несправедливост и за непочтеност в обществото се засилва.

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Подписката е организирана от националистически сдружени