Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва изпълнението на проекта "Ефективни политики за всички деца" с код на процедурата BG05SFPR002-2.004 "Надграждане на капацитета на системите за закрила на детето" по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г.

Една от основните цели на проекта е повишаване качеството на живот на децата в България чрез подобряване на координацията и политиките. В него е заложено и развитие на междуинституционалното сътрудничество и специализирано обучение на органите, участващи в системата за закрила на детето, съобщиха от ДАЗД.

В рамките на проекта се предвижда създаване и внедряване на Национална информационна система, както и разработване и поддържане на мобилно приложение "Cyberkidz Patrol", чрез което ще може да се подават сигнали за дете в риск. Предвижда се да се работи и за насърчаване на участието на децата в процесите на вземане на решенията, които се отнасят за тях.

Близо 28% повече майки са потърсили помощ на телефонната линия за деца през 2022 г.

Близо 28% повече майки са потърсили помощ на телефонната линия за деца през 2022 г.

28 400 са обажданията на Националната телефонна линия за деца през 2022 г.

Проектът предвижда също изграждане на капацитет на служителите, с цел ефективното прилагане на правата на детето, както и провеждане на цялостни изследвания, проучвания, оценки и анализи на действащите политики и подобряване на координацията между органите за закрила на детето на всички нива. Изпълнението му е планирано за период от 48 месеца. Проектът ще се изпълнява в сътрудничество с институции и с представители на гражданското общество.

МТСП близо до нуждаещите се, подобрява живота на младите и хората с увреждания

МТСП близо до нуждаещите се, подобрява живота на младите и хората с увреждания

Иванка Шалапатова представи приоритетите си и екипа си