Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията за полицейски произвол и многочасови обиски на "голо" на клиенти в нощно заведение в Пловдив.

Те настояват за щателна проверка на действията на униформените и за строги наказания, ако бъде доказано, че са превишили правата си.

От БАЗ посочват, че според изнесената до момента в медиите информация след проверка на над 400 души е открит 1 грам марихуана и по-малко от грам неустановено все още вещество.

Те отбелязват, че от полицията в Пловдив не отричат, че хора са събличани голи, за да бъдат претърсени.

От асоциацията допълват, че собствениците на засегнатото заведение - "Bushido", вече са подали сигнал в прокуратурата.

Полицията обискира до голо 400 души за наркотици в нощен клуб в Пловдив

Полицията обискира до голо 400 души за наркотици в нощен клуб в Пловдив

Част от присъствалите смятат да подадат жалба срещу действията на униформените

Те призовават и всички, които се чувстват засегнати от действията срещу тях, също да се обърнат към компетентните органи и да търсят справедливост.

Според юристи, с които БАЗ е направила спешна консултация, в случая става въпрос не само за превишаване на права от страна на служителите на реда, но и за грубо нарушаване на човешките права, защитени от Европейската конвенция за правата на човека, като право на личен живот, неприкосновеност на личността, право на свобода и сигурност, липса на ефективни средства за защита и др.

Българската асоциация на заведения подчертава, че е твърдо против разпространението и употребата на наркотици не само в заведенията, но и като цяло.

За изясняване на това кой пласира и кой купува дрога обаче имало съответните процедури за разследване и събиране на доказателства.

Не приемаме невинни клиенти, служители и собственици да бъдат подлагани на тормоз, без да имат касателство към такава дейност, категорични са от БАЗ.

"Подобни акции с откровено съмнителни крайни резултати водят до сериозни материални загуби, отлив на клиенти и персонал и рушене на граден с години имидж. Тенденциозното отношение към нощни заведения, унижаването на клиенти и грубото погазване на човешките права в никакъв случай не може да се приеме за превенция", изтъква се още в позицията.

По тази причина от БАЗ настояват за поемане на лична отговорност, ако е необходимо и с оставки на вътрешния министър, Главния секретар на МВР и директора на ОДМВР - Пловдив.