С нарочна декларация партия „Зелените" и коалиция „България без цианиди" настояват Европейската агенция по околна средада проучи рисковете за здравето от арсена и цианидите в Поибрене и Челопеч.

Питейната вода на село Поибрене от години е отровена с арсен от мините в Средногорието, твърдят еколозите.

Според тях рисковете за здраветоот планираната от правителството цианидна технология в златната мина в Челопеч остават неизяснени.

Припомняме, преди повече от  година във водата на Поибрене бе открит арсен. От тогава жителите на селото ползват минерална вода, като здравните служби препоръчват водата да не се използва дори и за хигиенни нужди.

Официално източникът на замърсяването не е потвърден. Все още не е започнало и строителството на нов водопровод.

На среща, провела се на 30-и януари,  зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев обеща до 6-ти март т.г. анализ на рисковете и замърсителите и план с мерки за премахването им, припомнят от "Зелените" и посочват, че дори и Комитетът по петиции на Европейския парламент е призовало българското правителство да оцени и анализира проблемите със замърсяванията и въздействието върху здравето на гражданите в засегнатите региони.

Въпреки това до днес, 6-ти март 2009 г., нито един отговорен представител на българското правителство не е представил нито оценка, нито анализ, нито план за действие.

„Поради безотговорността на българските власти заявяваме, че повече няма никакъв смисъл да се говори с тях. Ще поискаме от комитета по петиции на ЕП да покани Европейската агенция по околна среда да оцени и анализира рисковете за здравето на хората в Средногорието и по поречията на Тополница и Марица", заявяват от ПП „Зелените" и коалиция „България без цианиди".