Трети ден животновъдите блокират Подбалканския път при Калофер в знак на протест. Причината е, че всяка година се намалява квадратурата, на която могат да пасат животните си, съобщи бТВ.

Протестиращите настояват за промени в нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк "Централен Балкан".

Площите за паша са намалели с близо 60% за тази година, като за последните десет дни има глобени животновъди. Актовете са между 500 и 1000 лева, предаде БНТ.

Припомняме, че протестите започнаха на 4 юни. Вчера около 200 животновъди се събраха и блокираха за час Подбалканския път. Те смятат, че ограниченията застрашават животновъдството в цяла Централна България.

С позиции по въпроса излязоха "Централен Балкан" и Министерството на околната среда и водите, като те са на мнение, че ограниченията за паша на домашни животни на територията на трите национална парка в страната не застрашават развитието на животновъдството в България.

От догодина влиза и ново ограничение за пашата на животни - такава няма да се допуска над 1500 метра надморска височина.

Продължава протестът на животновъдите срещу ограниченията за пасищата

Продължава протестът на животновъдите срещу ограниченията за пасищата

Те блокираха за час Подбалканския път