По повод футболния мач между ЦСКА-София и "Левски" от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обявиха, че полицейските служители ще упражняват еднакъв контрол върху двете агитки.

Имаме еднакъв аршин и към двата отбора, обяви шефът на СДВР Младен Маринов.

СДВР представиха мерките във връзка с предстоящия мач утре. Срещата между двата отбора ще се проведе на националния стадион "Васил Левски", който се явява неутрална територия, тъй като мачът е определен като високорисков от гледна точка на възникване на нарушения на обществения ред.

Полицията имала план за спецоперация, която да гарантира обществения ред и да осигури минимални затруднения за гражданите в София и опазването на държавното и общинско имущество на територията на столицата. СДВР ще използва целия си полицейски ресурс. Около стадиона ще бъдат изградени филтровъчни пунктове, където посетителите ще бъдат проверявани за забранени предмети и дали са в трезво състояние.

Към този момент не са заявени шествия от страна на феновете на двата отбора. От полицията обаче подчертаха, че феновете се събират винаги пред фенклубовете и най-вероятно и този път ще се придвижват организирано.

В случая домакинът е ЦСКА-София и като такъв е техен ангажиментът по осигуряване на охрана или полиция. За утрешния мач е предвидено да има и охранителна фирма, и полиция. Полицаите ще имат минимално видимо присъствие. Те обаче ще бъдат в пълна готовност за действие в случай, че охранителната фирма не се справя. "Нашата тактика е първоначално минимално присъствие на пистите, но ще имаме пълна готовност да реагираме при напрежения", категоричен беше Маринов, който призова да не се спекулира с темата по охраната на футболната среща.

Шефът на СДВР се закани да бъдат безкомпромисни към всеки нарушител на обществения ред. За малолетните лица той припомни, че могат да присъстват на мача само с придружител, като предварително трябва да бъде попълнена декларация, която могат да изтеглят от интернет. Ако все пак утре има шествия, ще има и поетапно спиране на движението. Градският транспорт обаче ще бъде пропускан.