Мечтата на милиони „червено-черни" тифози най-после се сбъдна! Милан е шампион за 18-и път в своята история. „Росонерите" завършиха наравно 0:0 като гости на Рома в мач от 36-ия кръг на Серия „А", което им гарантира първото място след цели седем дълги години.

За последно отборът триуфира със Скудетото през далечната 2004 година. Милан подходи предпазливо на „Стадио Олимпико" и в крайна сметка успя да изпълни голямата цел в най-добрите традиции на италианския футбол - с нулево реми.

Невероятните 10 000 миланисти видяха историческия триумф на своя отбор, който със спечелената тази вечер титла се изравни с градския съперник Интер. Двубоят във Вечния град нямаше кой знае какви достойнства. През първото полувреме гостите определено изглеждаха сковани и домакините на няколко пъти застрашиха сериозно вратата на Абиати. В 15-ата минута Вучинич изпусна страхотно положение за Рома, след като бе изведен сам диагонално срещу вратаря на Милан. Абиати обаче се намеси отлично и спаси.

В 37-ата Тоти също опита удар, но стражът на „росонерите" отново блесна с отлично спасяване. След почивката играчите на Масимилиано Алегри заиграха доста по-добре и на свой ред създадоха няколко опасности пред Дони. В самото начало на втората част шут на Робиньо от границата на пеналта срещна гредата.

Много добро положение се откри и пред Боатенг след час игра. Той бе изведен сам срещу Дони и се опита технично да го прехвърли. За негово нещастие обаче, топката мина на милиметри от страничната греда.

В 63-ата вратарят на Рома като по чудо изби зверски шут на Ибрахимович от около 25 метра.След като не успя да се сдобие с преднина, Милан се позатвори и не позволи на съперника да създаде нещо по-особено пред Абиати. След последния съдийски сигнал на Емилио Морганти пък настана време за празненства.

Рома: Дони, Рийзе, Жуан, Бурдисо, Касети, Писаро, Симплисио, Бриги, Тадеи, Тоти, Вучинич;

Милан: Абиати, Дзамброта. Силва, Неста, Абате, Ван Бомел, Гатузо, Зеедорф, Боатенг, Рониньо, Ибрахимович.