Българският национал Стилиян Петров е болен от остра форма на левкемия, съобщи клубният сайт на Астън Вила.

Тежката диагноза за родния национал е била поставена днес от здравните специалисти. Стилиян Петров е вдигнал висока температура след двубоя срещу Арсенал миналата събота. След това е бил подложен на редица тестове, проведени от д-р Йън МакГинес.

Официалното изявление на бирмингамския клуб гласи: „Изказваме пълната си подкрепа към Стенли и цялото негово семейство в този тежък момент. Надяваме се чрез любовта и подкрепата на всички тази коварна болест да бъде победена. През това време бихме искали да помолим да бъде запазена личната неприкосновеност на Стилиян и тя да бъде поставена пред всякакви други въпроси. Ще споделим пълната информация веднага, след като я получим", пише сайтът на Вила.

Лекарят на националния отбор по футбол Михаил Илиев също потвърди ужасната новина за капитана Стилиян Петров.

За съжаление ми се обади Стилиян преди един час. Много е неприятно това, което той ми каза. Като истински капитан, той излиза с името си да съобщи. Нека да запазим малко спокойствие. Смятам, че изследванията, които ще направи утре в Лондон ще дадат повече яснота", коментира лекарят пред Дарик радио.

Аз лично се надявам, че това е в много ранен стадии. Ще дадем време на колегите. Да се надяваме, че всичко ще има един добър край. Нека да му пожелаем в този труден мач, да го спечели. Нека да не избързваме. Има изследвания и изследвания. Това е на първо четене. Неприятно е това, което ми сподели Стилиян. Нека няма спекулации."

Стилиян беше лаконичен, сериозен, без хленчене, без вайкане. Това е един добър знак, който ще му помогне. Нека да изчакаме. Има много варианти, възможности. Дълга история. Надявам се да имаме подробна информация скоро", каза още той.

Стилиян Петров ще започне битката си с левкемията още утре. „Дейли Мейл" съобщава, че капитанът на националния отбор и Астън Вила вече има програма за лечение на коварната болест.

"Искаме да помолим да се уважава личното пространство на Стилиян преди всички изследвания и да ни се доверите, че ще споделим информацията, която получим. Стилиян е тачен от много хора и ще получи от Вила всяка частичка любов и подкрепа, която му трябва, за да му помогне да доведе това до положителен край", коментираха още от Вила.

"32-годишният полузащитник има над 100 мача за България и е ключов футболист в тима. Петров винаги е бил горд от физическата си подготовка и усети, че има нещо нередно след мача с Арсенал, в който чувстваше умора. Петров смяташе, че става дума за вирус, но след кръвните тестове стана ясна причината за умората му. Най-лошите страхове на Вила се потвърдиха, когато стана ясно, че той страда от остра левкемия", съобщиха от клуба.