Американски съд постанови уебсайтът LimeWire да закрие „функционалностите за търсене, сваляне, качване, продажба или разпространение на файлове". Решението е следствие на проточилите се серии от дела и жалби на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) и означава, че сайтът трябва да преустанови нелегалното споделяне на файлове.

През януари предстои ново дело, на което ще бъдат установени и щетите, нанесени от дейността на p2p платформата.

Преди пет месеца LimeWire бе обявен за виновен за създаване на условия за масови нарушения на авторските права. По време да делото бе установено, че 93 % от трафика на сайта за споделяне е генериран от неразрешено разпространение на защитен материал. Сайтът е имал 50 млн. уникални посетители месечно, а софтуерът му е бил свален 200 млн. пъти.

Създателите на LimeWire заявиха, че работят по легална услуга за предлагане на защитено от права съдържание. Тя трябва да стартира в рамките на няколко седмици. От RIAA подчертаха, че към момента има над 11 млн. легални песни и над 400 лицензирани музикални услуги, както и аудио и видео стрийминг сайтове като Pandora, MOG, Vevo, Rdio и др