Сътрудници на американския Корнуелски университет осъществиха взлом на секретен код на европейската система за спътникова навигация Galileo, съобщават от IDG.BG. По този начин те поставиха под съмнение възможностите сателитната система да предлага обещаните от Европейската космическа агенция услуги при гарантирани нива на сигурност.

Проектът Galileo, предвижда изстрелването на 30 телекомуникационни спътника, първият от които беше изведен в орбита в началото на годината. Те ще осъществяват позициониращи услуги, конкурирайки по този начин американското съзвездие GPS, с тази разлика, че европейската система ще работи изключително за граждански нужди, а не предимно за нуждите на отбраната.

Проектът, който се сочи като най-мащабното европейско инфраструктурно начинание през следващите десетилетия, ще започне да предлага услуги през 2010 г.

Вчера вечерта представители на Европейската комисия разпространиха съобщение, в което се казва, че осъщественият от американски специалисти взлом на прототипа на системата не застрашава проекта.