България не фигурира в нито един от списъците в новия доклад 301, свързан с интелектуалното пиратство и производството на фалшиви стоки. За пореден път Русия и Китай са посочени като най-големите производители на пиратски и фалшиви продукти, съобщиха от TechNews.bg.

Освен тях в черния списък са още 10 страни - Аржентина, Чили, Египет, Индия, Израел, Ливан, Тайланд, Турция, Украйна и Венецуела. 30 други страни попадат в списък с по-малък приоритет за наблюдение.

Бразилия е махната от черния списък и е сложена в този на 30-те страни, тъй като през последните години е направила значителен прогрес в тази насока. Пет други търговски партньора на САЩ - България, Бахамите, Хърватска, Латвия и ЕС - изцяло са извадени от "списъка на наблюдаваните".

Русия ще бъде подложена на наблюдение от страна на САЩ, за да се оцени доколко страната спазва своите обещания да подобри режима за правата върху интелектуалната собственост.

Припомняме, че наскоро САЩ повдигна няколко жалби срещу Китай пред Световната търговска организация за неуспешно защитаване на американските продукти (филми, музика и стоки) от пиратство и фалшифициране. Пред същия проблем е изправена и Русия, което й пречи да стане член на СТО.