Занапред БТК все по-малко ще се съобразява с рестриктивните правителствени изисквания за ограничаване Интернет - достъпа до определена информация, стана ясно от днешното изявление на Главният изпълнителен директор на компанията Мартин Щрауб, цитиран от Радио Пловддив.

Той беше на работно посещение в Пловдив. Мениджърът уточни, че покрай скандала с торент тракерите дружеството е било длъжно да изпълни правителственото настояване за тяхното спиране, но подчерта, че тяхната политика е в подкрепа на свободния достъп до информация в Глобалната мрежа, която не е нелегална.

В тази връзка БТК е наела авторитетна юридическа фирма от Брюксел, която да се произнесе по сложния казус, като становището ще се базира не само на българското, но и на Общоевропейското законодателство.

В момента достъпът до проблемните торент тракери не се филтрира от страна на БТК като Интернет доставчик, обясни главният изпълнителен директор Мартин Щрауб, като изтъкна, че и до момента остава отворен въпросът за това доколко един такъв доставчик е отговорен за съдържанието, достъпно чрез него от страни с най-различно законодателство.